Diş sağlığıyla yaşanan sorunların başında diş çürümesi, dişin kırılması, dişin düşmesi ve dolgunun yetersiz kalması gibi durumlar gelmektedir. Bu tarz sıkıntılar öncelikle tedavi ile giderilmeye çalışılır. Eğer dişlerde meydana gelen hasar tedaviyle düzeltilemeyecek kadar büyük ve sıkıntılı ise, bu süreçte diş protezinden faydalanılmaktadır.
Diş protezlerinin iki farklı türü bulunmaktadır, Sabit Protez ve Hareketli Protez. Sabit protez, ağız içerisine yapıştırılır ve kişi kendi isteğiyle bu protezi çıkartamaz. Dişe sabit bir şekilde kullanılan bu protezlerin en önemli özelliklerinden birisi, protezin kişinin kendi dişi kullanılarak üretilmesidir. Bu yapay diş türü, diş kaybı az olan kişilere uygulanmaktadır. Yapay diş olarak kullanılmakta olan protezlerin ömrü, 6 ile 8 yıl arasında değişmektedir. Bu değişim, protez oldukça sağlam olsa dahi gerçekleşmektedir. Sabit protezler, köprü ve de kron olmak üzere iki türlüdür.
Hareketli protez ise, kullanan kişi tarafından oldukça kolay bir şekilde çıkarılıp takılabilir. Fakat bu yapay diş türünün her gün mutlaka bakımının yapılması gereklidir. Bu protez türü, çok sayıda eksik dişi olan kişilere uygulanmaktadır ve kısmi protez veya tam protez olarak uygulanabilmektedir. Eğer bir kişi herhangi bir nedenden dolayı bütün dişlerini kaybetmişse, bu kişilere tam protez takılmaktadır. Eğer kişi, bütün dişlerini değil de dişlerinin bir bölümünü kaybetmişse bu tür kişilere ise bölümlü protezler takılmaktadır. Bu tür dişlerin yapımı, sabit protezlere oranla daha fazla bir sürede gerçekleşmektedir.